De slimme meter helpt je je verbruik of injectie nauwkeurig op te volgen en energie te besparen. Op termijn zal je dankzij de slimme meter ook gebruik kunnen maken van diensten op maat en zal je bepaalde verrichtingen op afstand kunnen uitvoeren.

Je nieuwe slimme meter werd zonet bij jou geïnstalleerd. Wat nu?

Je beschikt voortaan over een kostbare tool om je energie duurzaam te beheren. Doordat je je verbruik op de voet kan volgen, ga je energieverslindende toestellen kunnen opsporen en ze kunnen vervangen door efficiëntere alternatieven.

De slimme meter is ook een onmisbare schakel in de energietransitie. Op termijn zal het energieleveranciers bijvoorbeeld in staat stellen om tarieven aan te bieden die zijn afgestemd op je verbruiksprofiel of om te factureren op basis van je werkelijke verbruik .

Waarvoor een slimme meter gebruiken?

1

Je verbruik in realtime opvolgen

De slimme meter heeft een gebruikerspoort die we poort P1 noemen. Je kan er toestellen op aansluiten waarmee je je energie kan monitoren en beheren. 

Met dat toebehoren kan je in realtime het verbruik van je elektrische toestellen opvolgen. Dat kan met behulp van een mobiele applicatie of een website. Zo kan je:

  • je verbruik actief beheren, bijvoorbeeld door elektriciteit te verbruiken op het moment dat je stroom produceert.
  • beter anticiperen op je regularisatiefactuur.
  • makkelijker het verbruik van je toestellen in stand-bymodus opvolgen.

Je mag wel niet vergeten dat die toestellen doorgaans moeten beschikken over een wifiaansluiting. Dat is niet altijd het geval, bijvoorbeeld in een kelder. 

Je vindt die toestellen terug op maakjemeterslim.be.

Slimme toestellen aansluiten

Met de slimme meter kan je ook slimme toestellen aansluiten, zoals ‘slimme’ laadpalen waarmee je de oplaadbeurten van elektrische voertuigen kan optimaliseren.

Wek je je eigen energie op, met fotovoltaïsche panelen bijvoorbeeld, dan kan je je elektrisch voertuig automatisch opladen op de tijdstippen waarop je panelen elektriciteit produceren.

De slimme laadsystemen zorgen er ook voor dat het beschikbare vermogen kan worden verdeeld tussen een elektrisch voertuig en huishoudtoestellen . Zo kan je verschillende toestellen laten installeren zonder dat je het vermogen van je aansluiting hoeft te versterken.

2

De applicatie My Sibelga

Je krijgt dus niet alleen toegang tot die gegevens via de poort P1, je zal je verbruiksgegevens ook kunnen weergeven met onze app My Sibelga

We zijn nog volop bezig met het ontwikkelen ervan. Dus nog een beetje geduld! Als inwoner van Brussel, kan je weldra je dagelijks verbruik en eventueel je injectie gratis opvolgen.

De app My Sibelga is gratis en je kan ze gebruiken zonder wifi of internet.

Welke functies?

  • Weergave van je verbruik in de vorm van grafieken
  • De mogelijkheid om meters van anderen toe te voegen, zoals familieleden of vrienden.
  • Je reële verbruik vergelijken met je verwachte verbruik en een weergave op maand- en jaarbasis.
  • Weergave van alle meterstanden die je verstuurde naar je leverancier.
3

Automatisch doorsturen van de meterstanden

Geef je aan Sibelga de toestemming om je meterstanden op afstand uit te lezen? Dan hoef je zelf de meterstanden van je elektriciteitsmeter niet meer door te geven of te wachten tot wanneer een meteropnemer langskomt. Ze worden dan automatisch verzonden naar je energieleverancier. 

Maandelijkse facturering van je reële verbruik

Als je het wenst, kan je zelfs aan de leverancier vragen dat hij je reële verbruik maandelijks factureert. Geen facturen meer met hetzelfde voorschotbedrag heel het jaar door, maar wel elke maand een factuur met een ander bedrag. 

Dynamische tarieven

Je kan kiezen voor een elektriciteitscontract met een dynamisch tarief. Dat betekent dat de energieprijs per uur zal variëren volgens de tarieven op de energiemarkt. Dat biedt je de mogelijkheid om energie te verbruiken op de uren waarop de tarieven het laagst zijn om bijvoorbeeld je elektrisch voertuig op te laden.

Diensten op maat

Je zal je gegevens toegankelijk kunnen maken voor andere spelers van de energietransitie. Gespecialiseerde ondernemingen zouden je bijvoorbeeld verschillende diensten kunnen aanbieden.

  • Energiecontracten die zijn afgestemd op je verbruiksgewoontes.
  • Flexibiliteitsdiensten om actief deel te nemen aan het evenwicht van het net.
  • Je verwittigen als er abnormaal verbruik wordt vastgesteld.

Een potentieel in ontwikkeling

Momenteel exploiteert Sibelga nog niet alle functies van de digitale meter. De meters vanop afstand aflezen, is nog niet mogelijk behalve wanneer je dat expliciet vraagt of in bepaalde situaties:

Maar vanaf 2024 en nog meer vanaf 2025, zal je meer voordeel kunnen trekken van je slimme meter.