Sibelga bezit verschillende gebouwen in Brussel. Dat patrimonium dateert van vóór de reorganisatie van de elektriciteitsmarkt. Sommige gebouwen kregen een nieuw leven. Dat is het geval voor een oud industrieel gebouwencomplex in Vorst waar de vzw Convivial vandaag haar intrek heeft genomen.
In 1865 kiest de Compagnie Continentale du Gaz voor een plek met een ideale ligging in een wijk op de rechteroever van de Zenne in Vorst om zich te vestigen. Op dat moment staat het bedrijf in voor de verlichting van de straten en pleinen, met name in de Brussels gemeenten.
Rond de eeuwwisseling breidt de fabriek uit met nieuwe gebouwen en moderne installaties voor het personeel. In 1913 ontpopt de Compagnie Continentale du Gaz zich tot één van de grootste fabrieken van Brussel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt de fabriek het zwaar te verduren bij bombardementen en herrijst zij uit de as. In de jaren ‘60 wordt zij uiteindelijk gesloten.
De Compagnie Continentale du Gaz in 1913.
Collectie Belfius Bank-Académie royale de Belgique © ARB – urban.brussels.
Inspirerende transformatie
Zo’n 40 jaar later kent die plek met een fascinerende geschiedenis haar laatste transformatie. Sibelga, toen nog Electrabel, stelt dit gebouwencomplex van 3500 m² ter beschikking van de vzw Convivial.
In 1994 ontstaat Convivial. Het is het resultaat van een ontmoeting van een Belgische vrouw en een Rwandese vluchtelinge die onderlinge hulp centraal stellen. De vzw zet zich in voor de integratie van vluchtelingen en alle mensen van buitenlandse origine en helpt hen bij de stappen die ze daartoe zetten.
Hernieuwde steun
Vandaag is Convivial nog steeds actief. De vzw is inmiddels flink gegroeid. In 2019 kreeg de vzw de erkenning als Onthaalbureau voor nieuwkomers en hierdoor kon ze haar werkgebied aanzienlijk uitbreiden.
Door die nieuwe verantwoordelijkheden moest de vzw haar lokalen herinrichten. Sibelga heeft haar steentje bijgedragen door de isolatiewerken voor haar rekening te nemen.
Convivial: een geëngageerde speler
In de lokalen van Convivial zijn er plaatsen voorzien voor de opslag van meubels, kleren, vaatwerk, voedsel ... Kortom, essentiële voorzieningen die vluchtelingen en nieuwkomers nodig hebben om in hun eerste woning te kunnen intrekken.
De vzw heeft ook een sociale dienst opgezet met een brede waaier aan activiteiten: bijstand op sociaal, juridisch, administratief, socioprofessioneel, medisch of nog psychologisch vlak.
We helpen de vluchtelingen bij het uittekenen van een nieuw levensproject hier. We denken mee na over hoe ze aan hun toekomst, ook op professioneel vlak, kunnen bouwen.
Een partnerschap dat het verschil maakt
Door die lokalen gratis ter beschikking te stellen, werkt Sibelga mee aan het verbeteren van de levensomstandigheden van die nieuwkomers in Brussel. En dat is slechts één van de vele voorbeelden van de ondersteuning die Sibelga biedt aan de Brusselse verenigingen!