De energietransitie naar hernieuwbare energiebronnen is absoluut noodzakelijk om te antwoorden op de uitdagingen van de klimaatverandering. In die context bieden thuisbatterijen een efficiënte oplossing om de schommelende aard van die energiebronnen te ondervangen.
Omwille van de noodzaak om de CO2-uitstoot terug te schroeven, moedigen tal van landen het gebruik van hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie aan. Maar de onstandvastige aard van die energiebronnen vormt een probleem voor de continuïteit van de aanvoer.
De thuisbatterij lijkt een oplossing te zijn, want wanneer meer elektriciteit wordt geproduceerd dan op dat moment nodig is, kan ze die opslaan voor later gebruik.
Bijdragen tot de stabiliteit van het net
Met de toename van hernieuwbare energieproductie, wordt het omgaan met de wisselvalligheid van die productie een grote uitdaging. Thuisbatterijen kunnen helpen om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden doordat ze de overtollige energie opslaan en weer vrijgeven tijdens vraagpieken.
Injectie tot een minimum beperken
Met bijvoorbeeld zonnepanelen kan je je eigen elektriciteit produceren en verbruiken. Maar wanneer je meer stroom opwekt dan je gezin op dat moment verbruikt, gaat het teveel naar het net. Je energieleverancier vergoedt je dan voor het aantal geïnjecteerde kWh. Die vergoeding is echter vrij laag in vergelijking met de prijs van de elektriciteit die wordt afgenomen van het net.
Zelfverbruik maximaliseren
Daarom kiezen meer en meer eigenaars van zonnepanelen voor een thuisbatterij. Afhankelijk van de capaciteit daarvan kun je al het teveel aan energie dat door je zonnepanelen wordt opgewekt opslaan, of een deel daarvan. De energie kan dan worden vrijgegeven wanneer de productie laag of zelfs onbestaande is, waardoor de zonne-installatie maximaal wordt benut.
Je energiekosten optimaliseren
De batterij kan ook worden gevoed met energie afkomstig van het elektriciteitsnet, de zogenaamde 'grijze stroom'. Doordat je met een thuisbatterij elektriciteit kan opslaan wanneer ze goedkoper is en gebruiken wanneer ze duurder is, kan ze helpen om je energiekosten te verminderen.
De marktschommelingen benutten
In een nabije toekomst kun je, indien je leverancier die mogelijkheid biedt, kiezen voor een elektriciteitscontract met variabel tarief. Dat betekent dat de energieprijs per uur zal variëren volgens de tarieven op de energiemarkt. Zo kun je je batterij opladen gedurende de uren wanneer de tarieven het laagst zijn en de opgeslagen energie gebruiken wanneer de tarieven hoger zijn.
Goed om te weten
Als je een batterij installeert op je huishoudelijk net, moet je je meter vervangen door een slimme meter, ongeacht of je al dan niet zonnepanelen hebt. Als je zonnepanelen hebt, zou je al een slimme meter moeten hebben. Als je je batterij tegelijk met zonnepanelen installeert, zal de meter worden vervangen door een slimme meter.