Wil je je overtollige energieproductie delen tussen twee woningen? Dit is nu mogelijk via peer-to-peer energiedelen.
Produceer je je eigen hernieuwbare energie via bvb. zonnepanelen, dan heb je niet altijd de mogelijkheid om die energie te verbruiken op het moment dat ze wordt geproduceerd. De overtollige energie wordt dan weer op het net geïnjecteerd.
In plaats van de overtollige elektriciteit aan het net te leveren en te verliezen, kan je deze voortaan delen met iemand anders.
Voorbeeld: Het is een zonnige dag en jouw zonnepanelen produceren op dit moment 3000 W. Je huis verbruikt maar 2000 W. Je levert dus 1000 W terug aan het net. Tegelijkertijd zet uw buurman, met wie je deze energie wilt delen, een wasmachine aan die 1000 W verbruikt. Hij kan dus 1000 W van jouw injectie gebruiken tegen een aantrekkelijke prijs.
Met wie kan ik mijn energie delen?
Dit kan een buurman zijn, een familielid, enz. Er zijn geen beperkingen zolang je binnen het Brusselse gewest blijft en het delen tussen 2 energiemeters gebeurt.
Tegen welke prijs?
U bepaalt zelf het "energie"-gedeelte van de prijs waartegen u uw elektriciteit deelt. Deze prijs wordt vastgesteld in een overeenkomst tussen beide deelnemers.
Je kunt zelfs de elektriciteit gratis delen als je dat wenst. Maar houd er rekening mee dat de distributiekosten nog steeds van toepassing zijn.
Is het interessant in mijn geval?
Zorg er in de eerste plaats voor dat je zoveel mogelijk van de opbrengst van uw zonnepanelen rechtstreeks verbruikt. Het is altijd interessanter om de energie te consumeren die je zelf produceert.
Ten tweede, zorg ervoor dat de verbruiker van jouw overtollige energie op hetzelfde moment verbruikt als jij het injecteert. Als je hetzelfde consumptietijdprofiel hebt, wordt delen minder interessant.
De Facilitator van Leefmilieu Brussel, biedt heel wat tools aan om je te helpen bij al jouw overwegingen en procedures. Aarzel dus niet om hen te contacteren.
De voorwaarden
- De gedeelde elektriciteit moet afkomstig zijn van een hernieuwbare bron.
- De uitwisseling kan alleen plaatsvinden tussen 2 actieve klanten.
- Idere deelnemer moet over een slimme meter beschikken of hem laten installeren.
- De deelnemer die eigenaar is van het injectiepunt (of de door hem aangewezen derde) wordt het single point of contact (SPOC) van Sibelga en zich bij Sibelga kenbaar maken.
- Tussen de 2 deelnemers wordt een overeenkomst ondertekend om de voorwaarden voor het delen te regelen.
Vraag jouw slimme meter aan
Het vervangen van je elektriciteitsmeter door een slimme meter is gratis als er geen versterking nodig is. Vraag jouw gratis slimme meter aan.
Nuttig om te weten
- Het is niet nodig een rechtspersoon op te richten om het energiedelen te organiseren.
- De eigenaar van de installatie mag een derde-investeerder zijn op voorwaarde dat de klant contractueel eigenaar is van de injectie.
- Je kunt het beheer van het energiedelen overlaten aan een derde (gegevensverwerking, facturering, enz.) , zonder dat deze derde als actieve klant wordt beschouwd.
Bekijk ook de pagina van de energieregulator Brugel over het peer-to-peer delen.