Vanaf pijpleidingen naar strategische toegangspunten rondom Brussel legt het gas een complex parcours af vóór het in onze huizen terechtkomt. Een essentiële infrastructuur voor ons comfort én onze energiezekerheid.
Inhoud
Hoe komt aardgas tot bij mij thuis?

Invoer
België produceert slechts kleine hoeveelheden aardgas (0,05% van het primair energieverbruik in 2023). Het overgrote deel van het aardgas wordt dus ingevoerd, voornamelijk uit Noorwegen, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
Dankzij de LNG-terminal van Zeebrugge en een uitstekende interconnectie met de buurlanden is België een draaischijf voor aardgas in Europa. Het gas wordt aangevoerd via:
- pijpleidingen: in gasvorm vanuit buurlanden en Noorwegen.
- gastankers: in vloeibare vorm (LNG) vanuit verder gelegen landen.
In 2023 voerde België 157 000 GWh Dat is 24,8% van zijn primair energieverbruik. Het Brussels Gewest verbruikte dan weer 7 813 GWh in 2023.
Wist je dat?
België heeft onlangs zijn bevoorradingsbronnen van aardgas gediversifieerd zodat het minder afhankelijk is van één leverancier. Zo werkt het Brusselse net sinds 2022 op rijke gas. Er werd ook een federaal noodplan uitgewerkt om onze bevoorrading te verzekeren in geval van een crisis.
Transport (Fluxys)
Eens het aardgas in België is, wordt het getransporteerd door Fluxys, de beheerder van het transmissienet voor aardgas. Het wordt onder hoge druk (60 tot 80 bar) doorheen het land gevoerd via een netwerk van meer dan 4 000 km aan pijpleidingen.
Onder hoge druk kan het gas over grote afstanden worden vervoerd zonder te groot drukverlies. Wanneer het gas in het Brussels Gewest aankomt, verlaagt Fluxys de druk tot middendruk 'C' (8 of 15 bar) voordat het wordt geïnjecteerd in het net van Sibelga.
Distributie (Sibelga)
Ontvangststations
Het gas komt dan in het net van Sibelga terecht via 8 ontvangststations die verspreid zijn over het hele Brussels Gewest. Hier wordt het gefilterd en wordt de calorische waarde. Om veiligheidsredenen wordt er ook een chemische reukstof, THT, aan toegevoegd.







Drukreduceerstations
Daarna gaat het gas van middendruk 'C' (8 of 15 bar) naar middendruk 'B' (1,7 of 2,7 bar) via 7 drukreduceerstations.



Middendruknet
Het middendruknet (1,7 of 2,7 bar) verdeelt vervolgens het gas via 628 km aan leidingen naar:
- 2 372 aansluitingen of klantposten voor de industrie
- en 478 netposten voor de wijken. Hier gaat het gas van middendruk 'B' naar lage druk (21 mbar = 0,021 bar) zodat het geschikt is voor huishoudelijk verbruik.




Lagedruknet
Daarna wordt het gas op een druk van 21 mbar door 2 311 km aan lagedrukleidingen verdeeld naar:
- 507 715 gasmeters in Brussel
- via 189 322 lagedrukaftakkingen.



Exploitatie en onderhoud
Tijdens dit hele traject is het beheer en het onderhoud van het net essentieel om een continue en veilige levering te garanderen. Dat betekent dat gasstromen worden gemonitord, storingen worden opgelost, gashoeveelheden worden gemeten en de uitrusting wordt verbeterd of vervangen.
De belangrijkste punten van het distributienet worden vanop afstand en in real time bestuurd. Zo kan er snel worden ingegrepen bij een incident, zoals een probleem met de druk of met de toevoer naar een post.




Een denkspoor voor de toekomst
Sibelga bestudeert momenteel het potentieel van warmtenetten in Brussel. Met de geleidelijke uitstap uit fossiele brandstoffen, waaronder aardgas, kunnen die wellicht een significante rol spelen.