Sinds 2014 legt Sibelga een eigen glasvezelnetwerk aan in Brussel. Een cruciale strategische keuze om de betrouwbaarheid en veiligheid van onze elektriciteits- en gasnetten te versterken.
Tot op heden is er al meer dan 280 km glasvezelkabel uitgerold over het hele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Meer dan 120 knooppunten, aangesloten op de belangrijkste primaire locaties, zijn al verbonden met de dispatching van Sibelga. Begin 2024 zal het volledige primaire netwerk van Sibelga via glasvezel worden aangesloten.
Maar dat is nog niet alles! De werkzaamheden vorderen snel. Zo zou het volledige secundaire netwerk (met de belangrijke netcabines van Sibelga) tegen 2026 via glasvezel moeten zijn aangesloten.
Sibelga heeft al meer dan 280 km glasvezelkabel uitgerold in Brussel.
Realtime monitoring
Stel je een draad voor die zo dun is dat hij bijna onzichtbaar is voor het blote oog, maar toch in staat is om ongelooflijke hoeveelheden informatie bliksemsnel te transporteren. Dat is precies wat glasvezel doet!
Glasvezel verandert ingrijpend de manier waarop Sibelga haar elektriciteits- en gasnetten beheert en controleert. Qua capaciteit en communicatiebeveiliging biedt deze technologie ongekende voordelen.
Dankzij deze uitrol kan Sibelga in realtime een telecontrole uitvoeren van haar netwerken en snel ingrijpen bij incidenten zoals stroomstoringen of overbelastingen in een onderstation.
Een robuust netwerk
Het glasvezelnetwerk van Sibelga steunt op een solide backbone die ononderbroken connectiviteit met de dispatching van Sibelga garandeert.
Bij een black-out van de traditionele telecomnetwerken (4G, 5G, ADSL, kabel, ...) zou de communicatie via glasvezel inderdaad geen hinder ondervinden. Daarnaast zou bij een breuk van een glasvezelkabel de communicatie automatisch worden omgeleid via een andere verbinding.
Zelfs bij stroomuitval
Bij stroomuitval of een totale black-out blijft de continuïteit van de verbinding ook gewaarborgd.
Dankzij een netwerk van noodbatterijen kan Sibelga de knooppunten van haar glasvezelnetwerk tijdens de ganse duur van een stroomstoring toch van elektriciteit blijven voorzien. "Dit geeft ons voldoende tijd om het elektriciteitsnetwerk te repareren of opnieuw op te bouwen en de normale stroomvoorziening te herstellen," aldus Christophe Asta, hoofd van het team Telecontrole en Telecom bij Sibelga.
Glasvezel biedt dus onbetwistbare voordelen om de overdracht van kritieke informatie in alle omstandigheden te waarborgen.
Samen sterk
Met de uitrol van glasvezel versterkt Sibelga niet alleen de betrouwbaarheid en veiligheid van haar netwerken, maar draagt ons bedrijf ook bij aan de technologische ontwikkeling van het gewest.
Zo is onze glasvezelinfrastructuur sinds 5 december 2023 toegankelijk voor zowel publieke als private derde partijen via het Fibru-netwerk. Dit is een regionaal initiatief dat de implementatie van glasvezel in onze prachtige stad moet vergemakkelijken.
Sibelga, speler bij de digitalisering
Deze investeringen getuigen van de voortdurende inzet van Sibelga om de stabiliteit en veiligheid van de energievoorziening van de Brusselaars te waarborgen. Door onze infrastructuur te versterken met glasvezel, zijn wij klaar voor de technologische uitdagingen van morgen.