Ben je eigenaar of beheerder van een gebouw met een hoogspanningslokaal, dan heb je een aantal verantwoordelijkheden. Die hangen af van de functie van het lokaal.

Wat is de functie van een hoogspanningslokaal?

De functie van een hoogspanningslokaal in een gebouw is in hoofdzaak het bevoorraden van een gebouw met stroom. In bepaalde gevallen zorgt het lokaal ook voor een veilige voorziening van de wijk bij een stroomstoring.

Aan de hand van het kenplaatje op de deur van het lokaal kan je uitmaken wat de precieze functie van het bewuste lokaal is.

Kilk om te vergroten

Verantwoordelijkheid van de eigenaars

  • Referentie A: het gaat om een klantencabine hoogspanning uitgerust met één of meerdere transformatoren. Het beheer en het onderhoud vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaars van het gebouw.

Verantwoordelijkheid van Sibelga

  • Referentie I: het gaat om een dispersielokaal van het laagspanningsnet. Het beheer en het onderhoud vallen onder de verantwoordelijkheid van Sibelga.
  • Referentie L: het gaat om een transformatielokaal van het net waar in de toekomst een transformator kan worden geplaatst. Het beheer en het onderhoud vallen onder de verantwoordelijkheid van Sibelga.
  • Referentie R: het gaat om een netcabine hoogspanning uitgerust met één of meerdere transformatoren. Het beheer en het onderhoud vallen onder de verantwoordelijkheid van Sibelga.

Netcabine hoogspanning (R)

Een netcabine hoogspanning (R) in een gebouw heeft een dubbele functie :

  • het gebouw voorzien van laagspanning
  • het waarborgen van de bevoorrading van de wijk en de openbare verlichting.

Daarom mag die cabine in geen enkel geval worden verwijderd.

Voor alle netwerkcabines hoogspanning wordt over het algemeen een erfpachtovereenkomst van 99 jaar afgesloten tussen de eigenaar en Sibelga. Als dit niet het geval is, is Sibelga bereid om de situatie te regulariseren.

Wat zijn je verantwoordelijkheden?

Gegarandeerde toegang

Het Sibelga-personeel moet de klok rond toegang kunnen hebben tot de cabines om interventies te kunnen uitvoeren, ongeacht het type cabine. Of het nu gaat om een routinebezoek of een niet-geplande dringende interventie.

De hoogspanning -netwerkkabels waarvoor Sibelga verantwoordelijk is, lopen door de cabines. We moeten er dus te allen tijde toegang toe hebben, ook wanneer er een probleem optreedt bij een naburige cabine of in geval van een stroomstoring in de wijk.

Om risico’s op ongevallen te voorkomen, is het belangrijk dat de toegang tot het lokaal beveiligd en voorbehouden is voor bevoegde professionals.

Klantencabine hoogspanning (A)

Bevindt zich in het gebouw een klantencabine hoogspanning (A), dan moet de syndicus toezien op de goede werking van de installatie en de conformiteit ervan met de regelgeving.

  • Milieuvergunning: voor alle cabines met een transformator van meer dan 200 kVA is er een milieuvergunning nodig. Voor klantencabines hoogspanning is het aan de eigenaar om die vergunning aan te vragen bij de betrokken gemeente. 
  • Onderhoud en conformiteit: je moet sommige reglementaire overplichtingen naleven.

Andere type cabines (I - L - R)

  • Milieuvergunning : Sibelga behandelt de aanvragen.
  • Onderhoud en conformiteit : Sibelga beheert de jaarlijkse controlebezoeken en het binnenonderhoud van de cabines.
  • Buitenkant : de buitenkant van het lokaal moet in goede staat zijn en mag geen barsten of andere schade vertonen. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw.

Werken uitvoeren

Werken van burgerlijke bouwkunde die de toegang tot een netcabine hoogspanning (R) vereisen kunnen alleen met de goedkeuring van de dienst Exploitatie Elektriciteit van Sibelga uitgevoerd worden.

Wijzigingen aan de buitenkant van de netcabine hoogspanning (R) kunnen enkel worden uitgevoerd door een erkende aannemer en na goedkeuring van Sibelga.