Produceer je hernieuwbare energie in Brussel? Dan kan je voortaan jouw overtollig geproduceerde energie delen met andere woningen.
Idealiter verbruik je de energie die je produceert eerst zelf. Die energie is tenslotte gratis. Maar dit is niet altijd mogelijk...
Het overschot van jouw geproduceerde energie dat je weer op het net injecteert kan je nu delen! Dit kan met familie, buren en zelfs een hele buurt.
3 types van energiedelen
- Tussen twee woningen (peer to peer)
Bijvoorbeeld tussen twee buren, of tussen twee familieleden. - In eenzelfde gebouw
Bijvoorbeeld in een flatgebouw waar de productie wordt gedeeld door alle flats. - Via een energiegemeenschap
Bijvoorbeeld wanneer een of meer lokale producenten hun energie willen delen met de hele buurt.
Wie zijn de verschillende betrokken partijen?
Externe partijen
- Om je door het hele proces te begeleiden, kan je gratis beroep doen op de facilitator van Leefmilieu Brussel.
- Sibelga plaatst de slimme meters en berekent maandelijks het verbruik van de deelnemers.
- Als je een energiegemeenschap wil oprichten, moet Brugel het project ook goedkeuren.
- Je kunt ook een beroep doen op derden om de facturering te beheren.
Partijen die deel uitmaken van het project
- Minstens één producent van hernieuwbare energie is vereist
In geval van deling tussen twee woningen is er slechts één producent. Maar voor het energiedelen binnen eenzelfde gebouw of in een energiegemeenschap, mogen er meerdere producenten zijn. - Er moeten verbruikers zijn van deze hernieuwbare energie
Stel dat in een appartementsgebouw zonnepanelen op het dak zijn geplaatst, dan zijn de deelnemers potentieel alle appartementen.
Een verplichte slimme meter
De slimme meter is essentieel om je energie te kunnen delen. Elke deelnemer moet een slimme meter hebben.
Door de meterstanden van alle deelnemers om de 15 minuten af te lezen, kunnen wij per kwartier zien wat er op het energienet wordt geïnjecteerd en hoeveel er tegelijkertijd wordt verbruikt. Die gegevens zijn nodig om achteraf de facturatie mogelijk te maken.
Goed om te weten
De installatie van de slimme meter is gratis voor alle deelnemers van energiedelen, maar als er bijkomende werken nodig zijn om de meter te vervangen of als je extra wijzigingen vraagt (bv. wijzigen van het vermogen van de meter, verplaatsen van de meter, ...), zijn deze prestaties betalend. Je moet een een werkaanvraag indienen om de slimme meter te laten plaatsen.
Twee energiefacturen
Je zal voortaan twee energiefacturen ontvangen:
- Een factuur voor het verbruik binnen het energiedelen
Dit is de energie die je rechtstreeks verbruikt uit het overschot van de plaatselijke producent die zijn energie met jou deelt. - Een factuur van jouw energieleverancier
Dit is de verbruikte enegie die niet van de plaatselijke producent afkomstig zou zijn. Je betaalt de marktprijs, via jouw gebruikelijke energieleverancier.
Aantrekkelijke energieprijzen!
De eindverbruiker krijgt elektriciteit tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Inderdaad, de prijs voor het gedeelte "energie" wordt namelijk tussen de verschillende deelnemers afgesproken. Die kan zelfs gratis zijn indien gewenst.
De energieproducent verbruikt eerst de elektriciteit die hij zelf produceert (dit heet individueel zelfverbruik). Dit betekent dat hij al bespaart op energiekosten. Maar met de verkoop van zijn overschotten aan de deelnemers van het energiedelen verhoogt hij zijn financieel inkomen.
Dit is een voordelig systeem, omdat de producent de overtollige energie kan verkopen tegen een hoger tarief dan op de markt wordt aangeboden. Het doel is uiteraard een win-win situatie voor de producent en de deelnemende verbruikers.
Waaruit bestaat de factuur van energiedelen?
Een factuur voor energiedelen bestaat uit twee delen:
- Het nettarief (distributietarieven)
- Het energiegedeelte (onderhandeld tussen de producent en de deelnemer)
1. Het nettarief
Het netgedeelte op uw energierekening hangt af van waar de verschillende deelnemers zich op het net bevinden. Er zijn 4 verschillende types te overwegen, afhankelijk van waar u zich bevindt:
- in hetzelfde gebouw
- onder dezelfde elektriciteitscabine (middenspanning naar laagspanning)
- voorbij dezelfde elektriciteitscabine, maar nog steeds onder dezelfde hoogspanningspost van Elia
- voorbij de hoogspanningspost van Elia
Uiteraard blijft dit steeds beperkt tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Het principe is dat hoe dichter de verschillende deelnemers bij elkaar staan, hoe lager de kosten voor het gebruik van het distributienet zullen zijn. Dit is om zo veel mogelijk lokaal energiedelen aan te moedigen.
Voorbeeld: buren in een wijk willen een lokale energiegemeenschap oprichten. De aansluitingen van de verschillende huizen zitten allemaal op dezelfde netwerkcabine die de wijk van stroom voorziet. Zij zullen dus recht hebben op een lagere prijs voor het gebruik van hun energie.
2. Het energiegedeelte (onderhandeld tussen de producent en de deelnemer)
Deze prijs wordt tussen de verschillende deelnemers afgesproken. Die kan zelfs nul zijn indien gewenst.