Slimme meters vormen de hoeksteen van de energietransitie. Als netbeheerder biedt deze technologie ons meer inzicht in de nieuwe vormen van elektriciteitsverbruik en -productie. Ze stelt ons ook in staat om ons netwerk efficiënt te ontwikkelen.

Een nieuw energielandschap

De klimaatverandering is de uitdaging van onze generatie. We moeten onze afhankelijkheid van vervuilende fossiele brandstoffen verminderen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Dit noemen we de energietransitie.

Deze transitie houdt meer elektrificatie in, wat leidt tot nieuwe verbruikswijzen (elektrische auto's, warmtepompen enz.). Bovendien moeten we ook mikken op hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie.

De uitdagingen van gedecentraliseerde energie

Duurzame energiebronnen zijn per definitie minder voorspelbaar dan de conventionele elektriciteitscentrales. Zonne-energie is immers afhankelijk van zoninstraling - en 's nachts straalt de zon niet - terwijl windenergie fluctueert naargelang van de weersomstandigheden.

Bovendien wordt deze energie vanaf meerdere punten in het net geïnjecteerd. Deze aanpak verschilt aanzienlijk van het traditionele model, dat gebaseerd is op een beperkt aantal injectiepunten, die zich meestal in bestaande of voormalige elektriciteitscentrales bevinden.

Het resultaat? Er kan zich een onevenwicht voordoen tussen het energieaanbod en de vraag. De verbruikspieken vallen immers niet altijd samen met de periodes waarin de meeste hernieuwbare energie wordt geproduceerd.

Evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit

Het evenwicht tussen de productie en het verbruik van elektriciteit is cruciaal voor de goede werking van het elektriciteitsnet. Eenvoudig gezegd: de hoeveelheid elektriciteit die de producenten in het net injecteren moet op elk moment gelijk zijn aan de hoeveelheid elektriciteit die de verbruikers afnemen.

Als we er niet voor zorgen dat het elektriciteitsnet in evenwicht is, kan dat leiden tot een energietekort op sommige plekken of een energieoverschot op andere plekken. Elk onevenwicht kan leiden tot storingen of, in het ergste geval, tot een totale ineenstorting van het net - een black-out. Dat moeten we absoluut vermijden.

De sleutelrol van de slimme meter

Om het netwerk in evenwicht te houden, moeten we weten hoeveel energie er door het netwerk gaat en waar en wanneer deze energie verbruikt of geïnjecteerd wordt. En dat maakt de  slimme meter zo belangrijk.

De slimme meter verstrekt volledige gegevens over de energiestromen zodat we een nauwkeuriger beeld hebben van het gebruik van het net. Deze gedetailleerde gegevens zijn essentieel om meer inzicht te krijgen in de verbruikswijzen en het gedrag op ons net, en om de elektriciteitsdistributie nauwkeuriger en reactiever te kunnen beheren.

De kracht van informatie

Als netbeheerder stelt deze kennis ons in staat om te bepalen welke acties we moeten ondernemen om de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening te garanderen en te anticiperen op de toekomstige behoeften.

Zo kunnen we:

  • inspelen op de vraag en het aanbod: door de tarieven aan te passen of flexibiliteitsdiensten aan te bieden.
  • klanten in staat stellen hun budget beter te beheren: bijvoorbeeld via onze app of via energiebeheersystemen die worden aangesloten op de P1-poort van de slimme meter.
  • de investeringen optimaliseren: door ons te richten op zones waar werken nodig zijn om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te garanderen.
  • toegang bieden tot nieuwe diensten: zoals energiedelen, meteruitlezing op afstand, persoonlijk energieadvies en dynamische tariefformules.

Draag bij aan een duurzamere toekomst

Toegang op afstand tot je gegevens is alleen mogelijk als je daarvoor toestemming hebt gegeven of in bepaalde uitzonderlijke gevallen. Door toe te staan dat je gegevens op afstand worden verzameld, draag je bij aan een efficiënter en duurzamer beheer van ons elektriciteitsnet. Een eenvoudig maar belangrijk gebaar, niet alleen voor jou, maar voor onze hele gemeenschap.

80% slimme meters tegen 2030

In 2019 is het Europese pakket 'Clean Energy for all Europeans' aangenomen, een nieuw wetgevend kader dat gericht is op het nakomen van de klimaatverbintenissen die zijn aangegaan in het Akkoord van Parijs.

Om aan die vereisten te voldoen, heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in april 2022 een nieuwe ordonnantie gepubliceerd waarin de modaliteiten voor de uitrol van de slimme meters zijn vastgelegd.

In oktober 2022 presenteerde Sibelga haar roadmap voor de uitrol van de slimme meters. Na een herziening in maart 2023 op verzoek van het Gewest zijn we in oktober 2023 begonnen met een grootschalige uitrol in Brussel.

In de loop van 2024 zullen alle nieuwe geïnstalleerde meters slimme meters zijn. Er kunnen geen elektromechanische meters meer worden geplaatst.

Tegen 2030 moet 80% van de Brusselaars een slimme meter hebben (in totaal 540.000 meetpunten).

Een soepele transitie

Ons doel bij het installeren van slimme meters is om de hinder voor onze klanten tot een minimum te beperken. Daartoe hanteren we een efficiënte en transparante communicatiestrategie om de klanten vóór de plaatsing optimaal te informeren (via e-mail, sms en telefoon).

Na de plaatsing nodigen we onze klanten uit om deel te nemen aan een tevredenheidsonderzoek. Dit stelt ons in staat om waardevolle feedback te verzamelen, zodat we onze diensten voortdurend kunnen verbeteren.

Daarnaast bieden we een informatiebrochure aan met verwijzingen naar onze website voor meer gedetailleerde informatie.