Mali, Haïti, Cambodja of de Filipijnen, de Sibelga-vrijwilligers van Energy Assistance trekken naar alle uithoeken van de wereld. Hun missie? Elektriciteit voorzien in de meest afgelegen gebieden.
We zouden het haast vergeten wanneer we op de schakelaar drukken om het licht aan te steken, dat stroom een kostbaar iets is. Jammer genoeg zijn er in de wereld nog geïsoleerde gebieden waar de toegang tot die basisbehoefte ingewikkeld is of zelfs onbestaande. En dat zelfs voor essentiële diensten zoals ziekenhuizen, crèches of scholen.
Honderden missies
Op grond van die vaststelling werd in 2001 de vzw Energy Assistance opgericht, een initiatief van medewerkers die destijds bij Tractebel / Electrabel werkten. Sindsdien heeft die vzw reeds honderden missies in meer dan 40 landen volbracht. Een tiental personeelsleden van Sibelga zetten zich vandaag in voor die vereniging. Die wordt vandaag door de groep Engie beheerd.
Energie Assistance anno 2024 in enkele cijfers:
- 3 900 000 begunstigden
- 382 projecten gerealiseerd
- een geïnstalleerd of geconnecteerd vermogen van 4 200 kilowatt
- 76 850: het aantal werkuren van de Energy Assistance-leden
Zin voor avontuur
En het verhaal gaat verder. Zo ontstond de eerste Franse afdeling van Energy Assistance in 2005. In 2011 kwamen daar nog Energy Assistance Monaco en Italië bij. De vrijwilligers zijn in actieve dienst of gepensioneerd. Ze hebben hun zin voor avontuur gemeen én de wens om hun competenties op het vlak van elektriciteit ten dienste te stellen van het goede doel.
Wanneer elektriciteit het leven verandert
Zo trokken onze collega Serge Delgoet en een andere Sibelga-technicus naar een klein dorpje in de Democratische Republiek Congo. Daar installeerden ze 21 zonnepanelen met de hulp van 3 lokale technici.
Dankzij de nieuwe installaties werden wij getuige van de eerste echografie. Dat gaf ons veel voldoening.
Contacten met de lokale bevolking
Olivier De Baets is één van de eerste Sibelga-medewerkers die zich aansloot bij de vzw. “We hebben altijd contacten vooraf met de mensen ter plaatse, en dat is één van de sterke punten van Energy Assistance. Wanneer we aankomen, staan ze ons op te wachten. Ze zijn er tijdens het hele project", vertelde hij in 2020 toen hij terug was na een missie in Guinee.
En het is niet zo dat de vrijwilligers de zonnepanelen installeren en ‘zich dan uit de voeten maken’. Tijdens de missies leiden ze over het algemeen ook technici ter plaatse op opdat die op lange termijn de installaties kunnen onderhouden.
Meer weten over de projecten van Energy Assistance? Neem dan een kijkje op de website van de vereniging.