Onze goede oude elektromechanische meters ruimen geleidelijk plaats voor slimme meters. Vandaag zijn bijna alle Europese landen begonnen met de uitrol ervan. Ze zijn namelijk een onmisbare schakel in de energietransitie.

Andere benamingen voor de slimme meter? Smart meter, digitale meter of communicerende meter. Allemaal termen voor een digitaal toestel dat het verbruik en de productie van elektriciteit in realtime meet en registreert.

Die gegevens kunnen daarna:

  • lokaal gebruikt worden om systemen voor energiebeheer aan te sluiten of om bijvoorbeeld slim elektrisch op te laden.
  • vanop afstand naar je netbeheerder (Sibelga in Brussel) verstuurd worden opdat je energieleverancier een correcte factuur kan opstellen.

De slimme meter in Brussel

Een slimme meter, waarom?

Misschien heeft Sibelga je al een e-mail of een brief gestuurd om je voor te stellen een slimme meter te installeren of misschien heeft Sibelga die meter al geplaatst. Maar waarom precies worden slimme meters grootschalig geïmplementeerd?

Sinds 2009, doet Europa aan zijn lidstaten de aanbeveling om ‘intelligente’ meetsystemen uit te rollen zodat burgers actief kunnen deelnemen aan de energiemarkt.

De implementatie van die meters is namelijk een onmisbare schakel in de energietransitie. Doel hiervan is de stabiliteit van het net garanderen, de energie-efficiëntie faciliteren en de toegang tot nieuwe diensten verlenen.

1. De bevoorradingszekerheid waarborgen

Het gebruik van onze elektriciteitsnetten is enorm veranderd in vergelijking met vroeger, wat betreft de productie én het verbruik. Er zijn nu zonnepanelen, elektrische voertuigen, warmtepompen, energiegemeenschapen enz.

Als netbeheerder hebben we dankzij de slimme meter een beter beeld van de energiehoeveelheden die door ons net stromen. We zien ook waar en wanneer precies die energie wordt verbruikt of geïnjecteerd.

Zo kunnen we nauwkeuriger in kaart brengen waar er investeringen nodig zijn om overbelasting te voorkomen en de stabiliteit van het net te waarborgen. Het is ook een manier om de kosten te beperken: voor ons en voor onze klanten.

2. Je energieverbruik optimaliseren

Met een slimme meter kan je je energieverbruik makkelijker opvolgen. Sluit je een energiebeheerssysteem aan op je meter via de poort P1, dan kan je beschikken over gedetailleerde informatie over je verbruik.

Weldra krijg je ook gratis toegang tot je dagelijks verbruik en veel andere nuttige informatie via onze app My Sibelga.

Zo word je je ervan bewust hoeveel én wanneer je energie verbruikt. Als verbruiker zal je dan volop gebruik kunnen maken van flexibele tariefaanbiedingen. Die komen eraan in een min of meer nabije toekomst.

3. Eenvoudigere stappen

De slimme meter meet zowel het verbruik als de injectie van elektriciteit op het net. Wens je zonnepanelen te laten plaatsen en je eigen stroom te produceren, Dan hoef je niet meer van meter te veranderen. Ook niet als je wil overstappen van een enkelvoudig op een dubbel tarief of omgekeerd, of wanneer je aansluit bij een energiegemeenschap.

Slimme meters maken de stappen voor een verhuizing ook makkelijker. Zij zorgen voor een dagelijkse meterstand van het verbruik zodat je de precieze meterstand van de dag van de verandering van huurder of eigenaar kan terugvinden. Geen discussies meer!

4. Toegang tot nieuwe diensten

Dankzij de gegevens van de slimme meter kunnen sommige toestellen het vermogen dat ze verbruiken in realtime aanpassen aan het vermogen van je aansluiting. Met technologieën zoals Dynamic Load Balancing bijvoorbeeld kan je laadpalen laten installeren zonder dat je het vermogen van je aansluiting hoeft te versterken.

In een nabije toekomst zullen klanten met een slimme meter ook toegang kunnen krijgen tot talrijke diensten op maat naargelang van hun verbruik en/of energieproductie:

  • facturen op basis van het reële verbruik
  • dynamische tariefformules
  • energieadvies op maat
  • ...