Groene energie in Brussel? Dat is mogelijk! Ontdek de dienst ‘Zonne-energie en daken’ van RenoClick

De energietransitie is volop aan de gang in Brussel. Door vernieuwende en ambitieuze initiatieven is zij in een stroomversnelling geraakt. De dienst ‘Zonne-energie en daken’ van het RenoClick-programma is er daar één van. Kenschetsend voor deze dienst is zijn totaalaanpak en zijn impact op het milieu. Terugblik op dit initiatief en de evolutie ervan.

Het SolarClick-programma: een succesmodel

Tussen 2018 en 2021 heeft het SolarClick-programma het pad geëffend. Hoe? Door daken van 116 sites van openbare gebouwen met fotovoltaïsche panelen uit te rusten. Goed voor een oppervlakte van bijna 50 000 m². Een indrukwekkende prestatie! Dat succes heeft het enorme potentieel van zonne-energie in Brussel blootgelegd. Gesterkt door dit succes, hebben de autoriteiten besloten hun inspanningen voort te zetten en uit te breiden om alle initiatieven te ondersteunen die streven naar koolstofneutraliteit in het kader van Renolution.

De lancering van ‘Zonne-energie en daken’

In 2022 wordt ‘Zonne-energie en daken’ opgezet in het kader van het RenoClick-programma. Het staat voor het installeren van fotovoltaïsche panelen én de renovatie van daken. Dat initiatief krijgt de steun van het kabinet van de minister van Energie, Leefmilieu Brussel en Sibelga. Het doel? De openbare besturen in Brussel een totaaloplossing bieden. Voortaan kunnen openbare besturen de daken van hun gebouwen renoveren, isoleren en uitrusten met zonnepanelen en tegelijkertijd rekenen op een begeleiding van a tot z.

Concrete en ambitieuze projecten

In 2022 lag de focus vooral op de administratieve voorbereiding en de lancering van de overheidsopdrachten. De eerste werven ‘Zonne-energie en daken’ kwamen er in 2023 en verschillende grootschalige projecten springen al in het oog.

  • CityDev in Molenbeek: een aanzienlijke werf op de Lavoisier-site, een gebouw gerenoveerd tot werkruimtes.
  • De Brusselse keukens in Laken: nog een grootscheeps project dat laat zien hoe groot en verscheiden de betrokken sites zijn.
  • CityDev in Anderlecht: op de Newton-site werden eerst 7 787 m² daken gerenoveerd en daarna werden er in september 2024 fotovoltaïsche panelen geplaatst. Een perfecte illustratie van de synergie tussen renovatie en zonne-energie.
    Lees het artikel over het project CityDev
    Ontdek de andere projecten ‘Zonne-energie en daken’

Ook het OCMW van Elsene heeft renovatiewerken ondernomen ter voorbereiding van de installatie van fotovoltaïsche panelen, voorzien voor dit jaar.

Een volledige omkadering

Sibelga speelt een sleutelrol in dit programma: zij begeleidt de openbare besturen bij elke stap van het proces.

  1. Identificeren van de sites: de openbare besturen identificeren de potentiële sites en nemen contact op met Sibelga.
  2. Analyseren en verzamelen van gegevens: Sibelga analyseert de aanvraag en organiseert een technisch bezoek.
  3. Projectfiche en offerte: er wordt een projectfiche opgesteld en daarna een gedetailleerde offerte.
  4. Lancering van de werken: zodra de werken besteld zijn, staat Sibelga in voor het goede verloop ervan.

Streven naar een optimale samenwerking

De dienst ‘Daken’ werd in 2023 gelanceerd met een werf in oktober. Dankzij de inzet van de openbare besturen, werden er tussen januari en juni 2024 al tien werven verwezenlijkt. Wat de plaatsing van fotovoltaïsche panelen betreft, werden er 14 werven uitgevoerd sinds de lancering van de dienst eind 2022.

Sinds 2024 werken de teams ‘Zonne-energie en daken’ en ’HVAC’ nauw samen. Voordelen? Optimaliseren van de werven en realiseren van werken voor de verbetering van de energieprestatie via gemeenschappelijke aanvragen. Dat versterkt de efficiëntie en de impact van onze initiatieven.

Uw feedback is erg belangrijk voor ons

Dat de dienst ‘Zonne-energie en daken’ van RenoClick efficiënt is en de Brusselse openbare besturen resoluut een helpende hand biedt, blijkt uit de tevredenheidscore van 90 % die de dienst neerzet. Aldo Fazio, Energieverantwoordelijke in de gemeente Elsene, onderstreept het belang van die samenwerking: “Het voordeel van een aankoopcentrale zoals RenoClick is dubbel: tijdwinst (de gemeenten hoeven niet allemaal een overheidsopdracht van hetzelfde type te realiseren) en efficiëntie (centralisering, schaaleffect). De samenwerking met de dienst ‘Zonne-energie en daken’ verloopt zeer vlot. De medewerkers houden altijd rekening met onze prioriteiten en ze spelen positief en snel in op onze behoeften.” 

We hechten heel veel belang aan uw feedback. Het zorgt ervoor dat wij onze diensten continu kunnen verbeteren om beter in te spelen op uw behoeften en verwachtingen. 

Meer informatie? Neem met ons contact op via renoclick@sibelga.be of neem een kijkje op www.renoclick.be​​​​​​​.