Niet altijd. Hoewel de 2 eenheden verwant zijn, betekenen ze verschillende dingen en beschrijven ze verschillende aspecten van elektriciteit:

  • kVA (kilovoltampère)
    Dit is de eenheid van schijnbaar vermogen. Het combineert zowel actief vermogen (energie die daadwerkelijk wordt gebruikt) als reactief vermogen (energie die wordt opgeslagen en teruggegeven door inductieve of capacitieve belastingen, zoals motoren, transformatoren of condensatoren).
     
  • kW (kilowatt)
    Dit is de eenheid van actief vermogen, die staat voor de hoeveelheid energie die daadwerkelijk wordt verbruikt of omgezet in nuttig werk (zoals verlichting, verwarming of het aandrijven van machines).

De vermogens van de meters die we installeren worden uitgedrukt in kVA.

Vermogensfactor

De relatie tussen kVA en kW wordt bepaald door de vermogensfactor (PF) van het systeem.

  • De vermogensfactor is een waarde tussen 0 en 1 die de verhouding tussen actief vermogen en schijnbaar vermogen uitdrukt: kW = kVA × PF.
  • Met een vermogensfactor van 1 (bijvoorbeeld voor een elektrische verwarming zonder inductieve of capacitieve component) hebben we : 1 kVA = 1 kW.

Bij een lagere vermogensfactor (zoals voor motoren of TL-verlichting) is het actief vermogen (kW) kleiner dan het schijnbare vermogen (kVA).

Samengevat

1 kVA is alleen gelijk aan 1 kW als de vermogensfactor precies gelijk is aan 1. In andere gevallen is het actief vermogen (kW) kleiner dan het schijnbaar vermogen (kVA).