Connecting for an energizing future
Dit was de titel van de uitnodiging die onze stakeholders kregen voor een event dat Sibelga op donderdag 9 november 2023 organiseerde. Het werd een reflectie- en uitwisselingsmoment rond energietransitie. Maar wat was de bedoeling en waarom is het belangrijk om de mensen die nauw betrokken zijn bij onze onderneming samen te brengen? Een woordje uitleg.
Waarom dit event ?
Sibelga speelt een centrale rol in de energietransitie. Laten we niet vergeten dat alleen de distributienetbeheerder nauw contact heeft met alle eindklanten. De energietransitie is echter meer dan alleen een technologische revolutie. Het is een heuse maatschappelijke omwenteling. De uitdagingen zijn immens en de te leveren inspanningen, o.a. op investeringsvlak, zijn aanzienlijk: voor ons én de klanten.
Een betaalbare, inclusieve en gediversifieerde energietransitie kan enkel door tal van privé- en publieke spelers te betrekken, ook van buiten de energiesector. Wie zijn dat precies? Gemeentelijke en gewestelijke instanties, ondernemingen actief in mobiliteit of bouw en openbare instellingen belast met werkgelegenheid, opleiding, territoriale ontwikkeling, innovatie ... Die samenbrengen leek ons dan ook noodzakelijk om onze visie te delen, hen te wijzen op de uitdagingen en hun rol, en Sibelga te positioneren als partner om mee samen te werken.
Terugblik op ons Stakeholder Event van 9 november
Architect Vincent Callebaut zette zijn visie uiteen over de koolstofvrije stad van morgen in Mix Brussels in Watermaal-Bosvoorde. Een groep van experts heeft er van gedachten gewisseld over de verwarming van de toekomst, de renovatie van gebouwen, energiearmoede en duurzame mobiliteit. Inne Mertens deed een oproep aan alle 170 aanwezigen om samen de uitdaging aan te gaan voor een betaalbare, inclusieve en gediversifieerde energietransitie in Brussel. Hier alvast een aantal sleutelmomenten van het event...
Drie grote uitdagingen
Inne Mertens, CEO van Sibelga, kwam terug op de drie grote challenges van de energietransitie voor Brussel:
- De hernieuwbare energieproductie in het Brussels gewest bedraagt slechts 3 % en moet absoluut omhoog.
- Voorts moeten we komen tot een duurzamere mobiliteit door sneller over te schakelen op elektriciteit en een groot aantal laadpalen te installeren.
- Tot slot de derde en wellicht belangrijkste uitdaging: verwarming, goed voor maar liefst de helft van het energieverbruik van onze stad! Op koudere dagen zet iedereen gelijktijdig de verwarming aan en dat zorgt voor verbruikspieken. Zelfs al bestuderen we oplossingen zoals waterstof, dan nog blijft een energietransitie onmogelijk zonder een ingrijpende gedragsverandering. De klant-verbruiker is dus een allesbepalende factor. Iedereen kan op zijn manier bijdragen tot een mooie energietoekomst in Brussel.
Moderne en historische elementen
Sinds 2015 werkt Vincent Callebaut, vermaard Belgisch architect, samen met het stadsbestuur van Parijs. Aan de hand van 9 projecten wil de stad zichzelf namelijk opnieuw uitvinden door historische gebouwen in een hedendaags architecturaal kleedje te steken. Aan ideeën voor de koolstofneutraliteit van Paris Smart City 2050 geen gebrek. Sommige constructies worden bijvoorbeeld verhoogd (soms zelfs tot wel drie maal zo hoog), want hoe hoe dichter een stad is bebouwd, hoe energiezuiniger ze is en tegelijkertijd efficiënter in mobiliteit. Projecten met verticaal gebouwde boerderijen en biologische permacultuur zorgen ervoor dat de stad gedeeltelijk wordt bevoorraad. Horizontale uitbreidingen zouden dan weer de creatie van groene terrassen met hangende boomgaarden, moestuinen en wijngaarden mogelijk maken.
Vincent Callebaut: “Sibelga moet haar netten zichtbaar maken, zorgen dat iedereen begrijpt wat een geconnecteerde meter is, wat energiedelen inhoudt en waarvoor de innovaties staan. Zo raakt iedereen betrokken bij de energietransitie. De uitdagingen van morgen gaan ook over het delen van elektrische mobiliteitsoplossingen. Of energiegemeenschappen, waarbij overwogen wordt om de dagverwarming van een kantoorgebouw 's avonds over te dragen naar een woongebouw zodat het verbruik en de energierekening kunnen halveren."
Brussel: groen én economisch
Een expertenpanel sprak zich daarna uit over de verwarming van de toekomst, de renovatie van gebouwen en mobiliteit. Annick Hernot, voorzitster van BECI en secretaris-generaal van Audi Brussels, is tevreden dat “de auto alsnog een plaats krijgt in de stad van morgen.” Ze benadrukt dat de automobielsector ook een heuse revolutie kent. “We hebben niet gewacht tot steden maatregelen namen om zelf al de overstap naar de elektrische motor te maken. En pessimisten die vrezen dat onze gebruikte elektrische batterijen zullen belanden op de afvalberg in ontwikkelingslanden, wil ik geruststellen. Door het nijpende gebrek aan grondstoffen worden die sowieso geïntegreerd in een circuit voor recyclage en circulaire economie.“
Mensen in energiearmoede begeleiden
Pascale Taminiaux, senior projectcoördinator bij de Koning Boudewijnstichting betreurt dat de energietransitie geen strijd is waaraan iedereen kan deelnemen. “In Brussel leven 30 % van de gezinnen in energiearmoede. Die hebben het moeilijk om hun facturen te betalen. Het betreft voornamelijk eenoudergezinnen, senioren, geïsoleerde mensen en huurders van sociale woningen die gewoon de verwarming uitzetten. Sibelga kan hen echter helpen bij de energietransitie door hen direct te begeleiden met professionals die op het terrein uitleggen wat energie is, hoe ze hun meter moeten lezen, en waar ze terechtkunnen als ze problemen hebben of informatie nodig hebben."
Nijpend personeelstekort in bouwsector
Harold Grondel is CEO van WonderWalls, een Belgische start-up gespecialiseerd in binnenhuisisolatie met kant-en-klaarkits. “Na een recent persartikel over ons bedrijf, kreeg ik 270 mails met renovatieaanvragen voor appartementen en verschillende gebouwen die ik nog moet behandelen. Geen idee hoe ik dat ga klaarspelen. In de bouwsector is het personeelstekort zo schrijnend dat de aannemer zijn werven gewoon kan uitkiezen. UIteraard heeft die liever een grote bouwwerf dan de binnenhuisisolering van een klein appartement. De uitdaging van de energietransitie kan zijn om de weerstand in goede banen te leiden, zoals bij de verschillende Good Move-plannen, wanneer de overheid het de mensen wil opleggen.“
En waterstof?
Julien Blondeau, professor aan de VUB, is een expert in hernieuwbare energie. “Aangezien slechts 3% van de hernieuwbare energie in Brussel wordt geproduceerd, is het programma omvangrijk. We moeten zeer ambitieus zijn over de hoeveelheid hernieuwbare elektrische en thermische energie die in een zeer dichtbevolkt gebied met weinig productiemogelijkheden moet worden geproduceerd. Die dichtheid heeft echter als voordeel dat je de energie gaat kunnen delen in een proces waar iedereen een inspanning doet naargelang van de middelen waarover hij beschikt. Idealiter zouden we het elektriciteitsnet moeten versterken, komaf maken met aardgas en het gasnet gebruiken om groene moleculen te transporteren. Het voordeel van waterstof is dat het op lange termijn kan worden opgeslagen en in de winter kan worden gebruikt wat in de zomer is geproduceerd."