Meer dan 1000 Brusselaars delen energie!

Met meer dan 1000 zijn ze al, de Brusselaars die betrokken zijn bij systemen om elektriciteit te delen. Daarmee schakelt Brussel een versnelling hoger als het gaat om duurzame energie. Vandaag maken 1009 inwoners gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Vorig jaar waren dat er nog 397. Een forse verhoging dus.

Duurzamere energie en een lagere factuur

Er zijn vandaag 129 energiedeelprojecten actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sinds die initiatieven in 2022 werden gelanceerd, kon er zo al 6,63 Mwc stroom worden uitgewisseld. Waarom kiezen verbruikers voor een deelsysteem? Om toegang te krijgen tot duurzame energie, en om tegelijk ook de factuur te verlagen. Het aanbod bestaat uit verschillende modaliteiten.

  • Uitwisseling tussen particulieren: eigenaars van zonnepanelen kunnen hun elektriciteitsoverschot verkopen aan een buur. In Brussel zijn er 47 projecten van dat type, waar 94 deelnemers bij betrokken zijn.
  • Delen binnen gebouwen: de bewoners kunnen gebruikmaken van lokaal geproduceerde energie, m.n. dankzij fotovoltaïsche panelen op het dak van hun gebouw. Een optie waar al 533 Brusselaars voor kozen, via 72 projecten.
  • Energiegemeenschappen: personen (particulieren, kleine en middelgrote ondernemingen, openbare besturen enz.) binnen eenzelfde sector groeperen zich om de elektriciteit te delen die ze samen genereren. Er zijn momenteel 10 energiegemeenschappen actief, samen goed voor 382 deelnemers.

De slimme meter, een essentiële pijler voor het energiedelen en de energietransitie

Als gegevensbeheerder is er daarin een sleutelrol voor Sibelga weggelegd. Iedere maand bezorgt zij de verbruiksvolumes aan het aanspreekpunt van het energiedeelproject én de energieleveranciers van de deelnemers. Die gegevens zijn nodig voor de facturering. Die meetgegevens zijn afkomstig van slimme meters en zorgen ervoor dat om de 15 minuten synchrone balansen worden opgemaakt van de energiestromen. Zo wordt er een overzicht verkregen van de productie en het verbruik. Dat zet de klanten ertoe aan te kiezen voor lokale, hernieuwbare energie tegen een beter betaalbare prijs. Sibelga rolt die meters daarom versneld uit op haar net. Doel is om 80% van het park met slimme meters uit te rusten tegen 2030.

Getuigenis van een geëngageerde gemeenschap

Een voorbeeld van een dergelijke gemeenschap, is “Illuminons notre quartier”. Dat is de eerste energiegemeenschap die goedgekeurd werd door Brugel en die actief is in de 19 gemeenten van het Gewest. Het initiatief telt vandaag 198 leden (tegenover 80 in februari 2024). "Een echte win-win, zowel voor de producenten als voor de verbruikers die zich hebben aangesloten”, vertelt Grégory Van Eerdenbrugghe, één van de leden die mee aan de wieg stond van het project.