De omvormer van een fotovoltaïsch productiesysteem houdt continu toezicht op verschillende parameters, in het bijzonder de frequentie en de spanning aan zijn uitgangsklemmen.
Overschrijdt één van die parameters de toegestane grenswaarden, dan schakelt de omvormer zich automatisch uit waardoor de verbinding met het elektriciteitsnet wordt verbroken tot alle parameters opnieuw aanvaardbaar zijn.
Het zogenoemde ‘uitvallen’ is een essentieel systeem om de veiligheid van de mensen te garanderen en de installatie veilig te stellen.
Jammer genoeg wanneer de omvormer uitvalt en de verbinding met het net wordt verbroken, produceert de fotovoltaïsche installatie geen elektriciteit meer.
Waaraan is het te wijten?
In de meeste gevallen is het uitvallen het gevolg van overspanning: de spanning aan de klemmen van de omvormer overschrijdt de toegestane maximumwaarde. Die is vastgelegd op gemiddeld 253V over een periode van 10 minuten.
Beslissen inwoners in eenzelfde wijk massaal zonnepanelen te installeren en injecteren zij gezamenlijk elektriciteit, dan kan dat een overspanning op het net en een uitschakeling teweegbrengen.
Onderspanning is een probleem dat zich daarentegen kan stellen wanneer bijvoorbeeld veel elektrische voertuigen gelijktijdig worden opgeladen in eenzelfde zone.
Belangrijk: wil je uitschakelingen voorkomen, vermijd dan overdimensionering van je installatie en zet maximaal in op zelfverbruik.
Hoe het probleem oplossen?
In tegenstelling tot wat we zouden kunnen denken, hebben de uitschakelingen in Brussel gewoonlijk niks te maken met overspanning van het distributienet.
In de meeste gevallen ligt de oorzaak van het probleem bij de installatie van de fotovoltaïsche systemen van de mensen. Uitschakelingen hebben dikwijls te maken met:
- onjuiste uitvalparameters. De omvormers zijn afgesteld op basis van striktere waarden dan de waarden die toegestaan zijn in België (vb. ogenblikkelijke uitval zodra de spanning groter is dan 253 V).
- geringe dimensionering van de kabel: bijvoorbeeld de kabel tussen de omvormer en het schakelbord. Vooral wanneer die kabel lang is.
- slechte verdeling van de belasting. Dat is met name het geval voor de installaties van meer dan 5 kVA wanneer meerdere omvormers aangesloten zijn op dezelfde fase.
In de FAQ’s van Synergrid lees je alles over de mogelijke oorzaken van een loskoppeling.
Hoe de oorsprong van het probleem identificeren?
Merk je dat je omvormer veelvuldig uitvalt, dan kan je ons contacteren opdat we de situatie onderzoeken.
Monitoring van het net
Sibelga monitort continu de spanning op het elektriciteitsnet om de eventueel getroffen zones te identificeren en te anticiperen op problemen met overspanning.
Op die manier kunnen we je gemakkelijk bevestigen of we weet hebben van problemen met overspanning in een specifieke zone.
- Wanneer er problemen rijzen op het net, dan kan een technische interventie soms snel soelaas brengen.
- Het oplossen van het probleem zal langer duren wanneer er belangrijke infrastructuurwerken nodig zijn of een vergunning vereist is.
Controle van je installatie
Stellen we geen problemen vast op het net, dan moeten we de spanning van je meter controleren.
- Heb je een slimme meter? Dan kunnen we een overzicht van de spanningsgegevens op afstand opmaken.
- Geen slimme meter? Dan kunnen we een power quality meter plaatsen om de spanning op te nemen.
Stellen we geen problemen met overspanning vast ter hoogte van de meter? Dan ligt het probleem bij je installatie. Laat ze daarom controleren door een gecertificeerd installateur.