Fibru: het Brussels Gewest brengt zijn glasvezel op de markt
Fibru: het Brussels Gewest brengt zijn glasvezel op de markt
Al enkele jaren investeren verschillende Brusselse overheidsinstellingen, waaronder ook Sibelga, in de uitrol van glasvezel. Vanaf 2024 zal het Gewest deze infrastructuren op de markt brengen binnen het Fibru-netwerk.
In Brussel is al zowat 960 km glasvezel en buizen in handen van verschillende publieke instellingen. Voorheen opereerde elk van hen afzonderlijk, wat leidde tot overcapaciteit en moeilijke coördinatie.
Sinds 2022 zijn al deze infrastructuren ondergebracht in het Fibru-netwerk,een project opgestart door Minister Bernard Clerfayt en beheerd door IRISnet. Met dit initiatief verloopt het beheer en de installatie van glasvezel in Brussel nu efficiënter en harmonieuzer.
Een groot deel van de capaciteit van het netwerk wordt echter niet gebruikt. Daarom zal vanaf 2024 overtollige capaciteit op de markt worden gebracht door IRISnet, dat een one-stop-shop zal bieden voor alle aanvragen voor netwerkgebruik.
Door onze glasvezelnetwerken te bundelen, stedelijke congestie te verminderen, het aantal werven te beperken en onze acties te coördineren, dragen we bij aan een stad waar het aangenaam vertoeven is.
1 aanspreekpunt, 6 netwerken
Zowel openbare als particuliere bedrijven, waaronder telecomoperatoren, zullen nu een beroep kunnen doen op Fibru om toegang te krijgen tot de glasvezelinfrastructuur en -buizen van verschillende publieke instellingen. Onder de deelnemers bevinden zich:
IRISnet met 335 km glasvezel;
Sibelga met 280 km;
Brussel Mobiliteit met 205 km;
De MIVB met 113 km;
De Haven van Brussel met 26 km;
En Vivaqua.
Sommige telecomspelers hebben al interesse getoond. Contracten kunnen binnenkort worden afgesloten.
Samen sterk
Door de inspanningen van verschillende spelers te bundelen, vereenvoudigt Fibru de installatie en het beheer van glasvezel in de stad. Dit zorgt niet alleen voor beduidend lagere implementatie- en onderhoudskosten, maar verkleint ook de impact op de stad en het milieu.
Dankzij Fibru zal er een vlottere coördinatie zijn van toekomstige glasvezelontwikkelingen in Brussel. Door middelen te delen en nauw samen te werken, kunnen we de uitbreiding van het glasvezelnetwerk optimaliseren en zo betrouwbare en snelle connectiviteit voor iedereen waarborgen.
Sibelga, speler in de digitalisering
De digitale revolutie is alomtegenwoordig en ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormt hier geen uitzondering op. Het bundelen van de verrschillende glasvezelnetwerken is dan ook een verstandige keuze voor een efficiëntere, duurzame en harmonieuze digitale toekomst.
Bij Sibelga zijn we trots om een actieve rol te spelen in deze transformatie. Ons bedrijf is vastbesloten om te blijven samenwerken en de inspanningen te coördineren zodat we een welvarende digitale toekomst kunnen opbouwen waar digitalisering de energietransitie ondersteunt.