Het patrimonium aanlichten, daar komt heel wat bij kijken!

Het aanlichten van gemeentegebouwen is veel meer dan louter schoonheid: het is een manier om het architecturaal erfgoed tot zijn recht te laten komen en aantrekkelijke en veilige plekken in de stad te creëren. Om dergelijke projecten te verwezenlijken, kunnen de Brusselse gemeenten een beroep doen op de knowhow van Sibelga op het vlak van openbare verlichting.

Wat is aanlichting precies?

Het aanlichten is het strategisch belichten van gebouwen of sites in de stad om de architectuur en geschiedenis ervan in de schijnwerpers te zetten. Dat kan om emblematische gebouwen gaan zoals gemeentehuizen, kerken, pleinen, bruggen enz. Voor zo’n aanlichtingsprojecten kunnen gemeenten rekenen op een doelgerichte begeleiding van Sibelga. Aan het einde van het project nemen de gemeenten de controle op zich van de volledige verlichtingsinstallatie en het elektriciteitsverbruik ervan. Daarbij kunnen ze kiezen: ofwel staan ze zelf in voor het onderhoud ofwel vertrouwen ze het toe aan Sibelga.
 

Sterprojecten, een alliantie tussen energieprestatie en stadsesthetiek

De laatste jaren hebben verschillende gemeenten in Brussel de expertise van Sibelga benut om een aantal van hun gemeentegebouwen aan te lichten: Etterbeek (bouwde een nieuw gemeentehuis), Koekelberg, Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel. Een van de meest significante projecten is het gemeentehuis in Sint-Gillis waarvan een deel van de buitenverlichting werd vervangen. De installatie van de nieuwe verlichtingstoestellen op dat geklasseerd gebouw leverden een besparing van het stroomverbruik op van 16 500 kWh per jaar. Dat komt overeen met het verbruik van 4 tot 5 huishoudens.
 

Wat zijn de troeven van aanlichting?

Projecten voor de aanlichting van gemeentegebouwen bieden tal van voordelen:

  1. Het valoriseren van het erfgoed: de verlichting luistert het architecturaal patrimonium op, brengt het zo onder de aandacht en zorgt voor de toeristische uitstraling ervan. 
  2. De telecontrole: door een op afstand geprogrammeerde installatie kan Sibelga de verlichtingstoestellen op afstand uitschakelen zonder een interventie van een technicus ter plaatse.
  3. Het leveren van maatwerk: sommige gemeenten verkiezen de installatie te beheren door het samenspel tussen de kleuren op de gevels aan te passen, bijvoorbeeld voor speciale evenementen zoals de nationale feestdag.
  4. Energiebesparingen: het gebruik van ledverlichtingstoestellen voor aanlichtingsprojecten levert energiebesparingen 

Een innoverende oplossing wordt momenteel getest

Sibelga test momenteel platformen en systemen waarmee gemeenten toegang zullen krijgen tot hun gegevens en op afstand hun verlichtingsinstallaties zullen kunnen controleren. Voordeel? Een flexibelere en efficiëntere aanlichting.