Werf van tram 10 in Brussel: een succesvolle technische samenwerking

De nieuwe tramlijn 10, die Rogier verbindt met het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek, is officieel ingehuldigd door de MIVB. Dit grootschalige project, gestart in februari 2021, heeft tal van actoren gemobiliseerd, waaronder Sibelga, om de essentiële infrastructuur aan te leggen.

Sibelga, een essentiële technische speler

Sibelga speelde een essentiële rol in de uitvoering van dit project. In nauwe samenwerking met de MIVB en andere nutsbedrijven zoals Vivaqua, Proximus, Telenet en Irisnet, hebben onze teams hoog- en laagspanningskabels geïnstalleerd over een traject van vier kilometer. Deze kabels zijn cruciaal om een stabiele en betrouwbare elektriciteitsvoorziening voor de nieuwe tramlijn te garanderen.

Daarnaast hebben we verschillende gasleidingen aangepast en verplaatst om de aanleg van de trambanen mogelijk te maken. Deze ingrepen vereisten een hoge technische precisie en een strikte beheer van de planning.

Een doeltreffende coördinatie voor een succesvol project

De werf was opgedeeld in verschillende secties, waardoor nauwe coördinatie tussen alle betrokken partijen noodzakelijk was. Sibelga werkte samen met de andere nutsbedrijven om ervoor te zorgen dat elke fase van de werkzaamheden soepel verliep. Wekelijkse vergaderingen stelden ons in staat om de planningen aan te passen en de voortgang van de werken te volgen.

De coördinatie tussen de teams was de sleutel tot succes. Dankzij onze ervaring met andere tramprojecten konden we de behoeften anticiperen en vertragingen voorkomen.

Thomas Sterling - Projectmanager Studiebureau

De laatste technische uitdagingen overwonnen

Naast de installatie van de kabels was Sibelga verantwoordelijk voor de installatie van de openbare verlichting langs het nieuwe traject. Hoewel het grootste deel van de werkzaamheden in 2023 was voltooid, waren er nog enkele aanpassingen nodig voor de installatie van de verlichtingsarmaturen op de bovenleidingspalen, die net voor de inhuldiging werden afgerond.

Een succesvol afgerond project

Met de inhuldiging van tram 10 beschikt Brussel nu over een nieuwe, moderne en efficiënte tramlijn. Sibelga is trots erop een bijdrage te hebben geleverd aan dit grootschalige project, door haar technische expertise in te zetten en een vlotte coördinatie te verzekeren tussen de verschillende betrokken partijen. De tram 10 is nu in gebruik en biedt de Brusselaars een duurzame mobiliteitsoplossing.