Internationale prijs voor het project ‘Bat light district’
Internationale prijs voor het project ‘Bat light district’
Het proefproject ‘Bat light district’ is bekroond met de LUCI Cities & Lighting Award. Deze prestigieuze prijs, uitgereikt door LUCI, het internationale stedennetwerk rond stadsverlichting, richt de schijnwerpers op initiatieven rond openbare verlichting die een positieve invloed hebben op de economische, sociale en culturele ontwikkeling van steden en hun duurzaamheid.
Het project is een gezamenlijk initiatief van de openbare verlichtingsnetbeheerder Sibelga, de gemeente Jette, Leefmilieu Brussel, Natagora en Engie Laborelec.
De LUCI Cities & Lighting Award: internationale erkenning
De LUCI Cities & Lighting Award is een prijs die speciaal gericht is op steden en lokale autoriteiten. Hij bekroont stedelijke verlichtingsprojecten die verder gaan dan pure verlichting. Deze initiatieven moeten concrete effecten aantonen op het welzijn van de burgers, duurzaamheid en levenskwaliteit, in overeenstemming met de LUCI-verklaring voor de toekomst van de stadsverlichting.
Het 'Bat light district'-project viel op tussen de vele internationale kandidaturen vanwege zijn innovatieve aanpak en positieve invloed op de biodiversiteit en in het bijzonder op vleermuizen, terwijl het comfort en de veiligheid voor de bewoners gewaarborgd blijven.
Het ‘Bat light district’-project: openbare verlichting die de biodiversiteit bevordert
Dit baanbrekende project in Jette, dat in 2021 van start ging, wil de openbare verlichting respectvoller maken voor fauna, en met name vleermuizen, en tegelijk het welzijn van de bewoners garanderen. Het ‘Bat light district’, gelegen langs een vleermuisvliegroute, bood de gelegenheid om een aantal innovaties te testen, zoals de lichtkleur veranderen en slimme verlichting die zich in real time aanpast aan de aanwezigheid van gebruikers.
De tests in het kader van het project, zijn gericht op het vinden van een balans tussen bescherming van de biodiversiteit en veiligheid voor de bewoners. Sibelga heeft, in samenwerking met de gemeente Jette, Leefmilieu Brussel, Natagora en Engie Laborelec, geprobeerd om de negatieve effecten van nachtverlichting op vleermuizen tot een minimum te beperken, terwijl toch tegemoet wordt gekomen aan de behoeften van voetgangers en automobilisten.
Waarom vleermuizen beschermen?
Vleermuizen spelen een essentiële rol in ons ecosysteem, met name als natuurlijke bestrijders van veel schadelijke insecten zoals muggen. Er zijn in het Brussels Gewest niet minder dan 20 soorten vleermuizen, die allemaal wettelijk beschermd zijn. Nachtverlichting kan hun gedrag echter verstoren, waardoor hun overlevingskansen afnemen.