Een laadhub voor elektrische voertuigen op openbareverlichtingspalen
Een laadhub voor elektrische voertuigen op openbareverlichtingspalen
Sibelga, de distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit in Brussel, blijft inzetten op innovatie om de energietransitie te faciliteren. e elektrische mobiliteit is één van de cruciale uitdagingen waarvoor Sibelga staat. In dat kader past het voltooien van de installatie van drie laadhubs voor elektrische voertuigen (EV) op openbareverlichtingspalen. Kenmerkend voor dat project? Het innovatief karakter en de aanzienlijke impact ervan.
Een vernieuwend project
Sibelga rolde die oplossing uit na het succes van de proefprojecten in Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe. Dit jaar installeerde de concessiehouder Energydrive op drie nieuwe plaatsen laadpalen voor EV’n: in de Colombialaan (6 laadpunten), de A. Depagelaan (12 laadpunten) en de Montjoielaan (4 laadpunten).
Een laadhub bundelt meerdere laadpalen voor EV’n op één specifieke plek. Door laadpalen te plaatsen op openbareverlichtingspalen beperkt Sibelga de impact op de openbare weg tot een minimum. Resultaat? Meer plaats voor de voetgangers en in de openbare ruimte. Die laadpalen worden in specifieke zones samengebracht en dat levert bijkomende voordelen op: een vlottere toegang tot die installaties en minder hinder op de openbare weg.
Technische en logistieke uitdagingen
We brachten dat project tot een goed einde, maar het ging niet zonder slag of stoot. Het was een heuse uitdaging om de installatie van de laadpalen af te stemmen op de renovatie van de openbare verlichting. Doel was de kosten zo te beteugelen en de openbare weg minder vaak open te breken. Het vernieuwende ontwerp van de Energydrive-laadpalen was het resultaat van een nauwe samenwerking met Sibelga en was bepalend voor het succes van het project.
Keuze van de locaties en samenwerking
Bij het selecteren van de locaties werd er rekening gehouden met criteria zoals de vernieuwing van de verlichtingsinstallaties en de nabijheid van parkeerplaatsen. Dankzij een succesvolle samenwerking met Leefmilieu Brussel, Brugel, de VUB en het kabinet van de minister van Mobiliteit verleenden de gemeenten van Ukkel en de stad Brussel met enthousiasme hun steun aan deze projecten. De voordelen voor de mobiliteit in de stad en de levenskwaliteit van de burgers lagen namelijk voor de hand. Aan de ULB werd het project bijzonder goed onthaald en wordt er al regelmatig gebruik gemaakt van de geïnstalleerde hubs. De eerste feedback is positief.
Doelstellingen en toekomstvooruitzichten
22 000 laadpunten uitrollen tegen 2035, dat is de doelstelling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sibelga heeft de coördinatie van de laadpalen op de openbare weg opnieuw op zich genomen om die ambitie efficiënt te kunnen waarmaken. Momenteel heeft één Brusselaar op twee toegang tot een laadpaal op minder dan 150 meter van bij hem/haar thuis. Door in de openbare ruimte laadoplossingen voor EV’n te voorzien op openbareverlichtingspalen faciliteert Sibelga de duurzame mobiliteit. Tegelijkertijd beperkt ze de impact op de openbare weg. Het betekent ook minder transitverkeer en meer ruimte voor de voetgangers. Dat leidt er dan weer toe dat verschillende gebruikers van de openbare ruimte harmonieus kunnen samenleven. Voor 2025-2026 liggen soortgelijke projecten ter studie in verschillende andere gemeenten.