Inhuldiging van de aanlichting van het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe

Door het aanlichten van emblematische gebouwen komt het architecturaal patrimonium in de schijnwerpers te staan. Tegelijkertijd zien er aangename, veilige en gastvrije plekjes het daglicht in de stad. In Sint-Lambrechts-Woluwe kreeg die ambitie concreet vorm door de renovatie van de verlichting van het gemeentehuis. Dat project werd gevoerd in nauwe samenwerking met Radiance 35 en Sibelga.

Wat is aanlichting precies? 

Aanlichting is het strategisch belichten van gebouwen of sites in de stad om de architectuur en geschiedenis ervan in de schijnwerpers te zetten. Het kan daarbij om emblematische gebouwen gaan, zoals gemeentehuizen, kerken, pleinen, bruggen enz. Voor zo’n aanlichtingsprojecten kunnen gemeenten rekenen op een doelgerichte begeleiding van Sibelga. 

Een jaarlijks verbruik gedeeld door vijf

Het vermogen van de nieuwe, volledig herdachte installatie is vijf keer kleiner dan dat van de oude installatie. Voordeel? 82 % minder stroomverbruik. Dat komt overeen met het gemiddelde jaarverbruik van zes huishoudens van drie tot vier mensen.

Het bewijs dat een degelijk geconcipieerde aanlichting een concrete impact kan hebben op energievlak zonder in te boeten op esthetiek.

Sterprojecten, een alliantie tussen energieprestatie en stadsesthetiek

In de loop der jaren hebben meerdere Brusselse gemeenten een beroep gedaan op de expertise van Sibelga om glans te verlenen aan hun emblematische gebouwen: de gemeente Etterbeek met haar nieuwe gemeentehuis, Koekelberg, Ukkel en Oudergem. En dan is er nog Sint-Gillis, waar dankzij de buitenverlichting van het geklasseerde gemeentehuis het stroomverbruik met 16.500 kWh per jaar daalde.

Sint-Lambrechts-Woluwe is een nieuwe mijlpaal. Een mooi voorbeeld dat aantoont hoe het valoriseren van het erfgoed, het moderniseren van de installaties en het significant verminderen van het energieverbruik hand in hand kunnen gaan.